ILINY KÖZSÉG

Iliny község

Köszöntő

Köszöntő

Szeretettel köszöntöm Iliny község honlapján!

Iliny Nógrád megye egyik legszebb fekvésű falucskája. A Cserhát északi dombjainak egyik völgyében helyezkedik el. A pihenni és túrázni szándékozók számára ideális környezettel rendelkezik.

A szemhatáron magasabb hegyek veszik körül, de a település környéke inkább tagolt dombos vidék, valódi festői környezet. Lett is képzőművészeti alkotótábora, immáron 2006-tól. Ahogyan kultúrális örökségét szintén igyekszik ápolni, mesemondó versenytől a falunapig, hagyományőrző együttesétől a vallási események, szokások, búcsú megtartásáig. Vidéke, fekvése, máig igen szép számmal megmaradt régi parasztháza, a falu hangulata, az itt élők vendégszeretete kellemes élményeket, kikapcsolódást nyújt az ide látogatók számára.

Az Ilinyt szegélyező dombél legmagasabb részén felállított, a falut vigyázó Szűz Mária szobra melletti pihenő kedvelt kirándulóhely, ahonnan tiszta időben egészen a Tátráig ellátni.

Szívesen látunk minden érdeklődő, kikapcsolódni vágyót, vagy csak erre járót hétköznapjainkon és nevesebb rendezvényeinken egyaránt!

Testvértelepülési Találkozó

2019-ben ismét sikeres nemzetközi találkozó volt községünkben.
Beszámolók, jelentések (riport)

Dovicsin Ottó
polgármester

A nógrádi-medence szélén fekszik Iliny, Nógrád megye egyik legkisebb települése. A falu a XIV. században a Kacsics nemzetségé volt, de a szécsényiek is birtokolták. A török időkben Iliny a nógrádi szandzsák része volt, 16 adóköteles háztartással. Birtokosát Pizi agának hívták. A településre 1872-ben hatalmas felhőszakadás zúdult, a falu nagy része elpusztult, de hamarosan újjáépült. Manapság a lakosság száma 180 fő körül mozog. Fontos a falu életében a létfenntartás, fiatalok helyben tartása és a hagyományőrzés.

Kiemelkedő rendezvényünk a derelye-fesztivál, a betlehemes találkozó és mesemondó versenyek.


1024x768 px

Természeti értékeink

Természeti értékeink

Természeti értékeink

Album-2
Szelíd dombok övezte, patakok szabdalta erdőségben gazdag vidék, mely mind a bakancsos turistáknak, mint a vadászat szerelmeseinek felejthetetlen élményt nyújt.

Számos természeti értéket lehet megnevezni:
  • Növények: tavaszi hérics, sárga nőszirom, hóvirág.
  • Állatok: búbosbanka, zöld küllő, vörös vércse, nagy őrgébics, tengelic, szajkó, egerészölyv, erdei pinty, meggyvágó, sárga rigó.

Megosztás

2019 Iliny Község Önkormányzata • Design by ONDEPU